Vec...

Arhivi posnetkov

Slovencem po svetu in domovini · 2015

Predvajaj Play 2015

Arhivi posnetkov

prispevki   

Posnetki:

PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 12 27
O pripravah na božič in praznovanju med rojaki po svetu (Hamilton v Kanadi, Cleveland v ZDA, Melbourne v Avstraliji, Belgija, Muenchen v Nemčiji in Buenos Aires v Argentini).
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 12 20
Svetovni slovenski kongres in Izseljensko društvo Slovenija v svetu sta s skupno prireditvijo, na kateri so predstavili dvojezično pesniško zbirko Toneta Kuntnerja Slovenska Pomlad - La Primavera Eslovena, vstopila v praznovanje srebrnega jubileja slovenske državne samostojnosti v letu 2016. V oddaji ste slišali še o Miklavževanju v Hamiltonu in Luksemburgu ter nekaj drugih novic.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 12 13
Kako se rojaki v Clevelandu in Melbournu pripravljajo na božič, ste med drugim slišali v oddaji. V studio smo povabili tudi Dejana Valentinčiča, ki nam bo več povedal o slovenskih skupnostih v ZDA in Kanadi.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 12 06
Slovenski odbor Katoliške akcije v krški škofiji je praznoval zlati jubilej. K pogovoru smo povabili predsednico Ani Boštjančič. V oddaji ste slišali še o obletnici Slovenske vasi in o Slomškovi šoli v Ramos Mejiji, pa o Martinovanju v Frankfurtu in vabilo na Višarske dneve mladih.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 11 29
O praznovanju 55. obletnice slovenskega srednješolskega tečaja v Buenos Airesu in zahvalnem dnevu v Clevelandu ter nekaj novic iz Kanade ste slišali tokrat. Predstavili smo tudi Ameriško-slovensko izobraževalno fundacijo.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 11 22
O pestrem dogajanju v Clevelandu, 40-letnici stranke Slovenska skupnost in slovenskem športu na avstrijskem Koroškem. V oddaji smo povedali tudi, kako bo na bližnjem t.i. družinskem referendumu možno glasovati iz tujine.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 11 15
V oddaji smo se spomnili pokojnih rojakinj Vide Ponikvar iz Minnesote in Angelce Klanšek iz Buenos Airesa. Slišali smo tudi, kako so rojaki v Lemontu pri Chicagu praznovali 20-letnico Slovenskega doma.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 11 08
Rojake v Clevelandu je obiskal in navdušil misijonar Peter Opeka. V oddaji smo slišali tudi, da so se v Mendozi poslovili od svojega dušnega pastirja Jožeta Horna in o zanimivi razstavi v San Justu v Buenos Airesu.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 11 01
V oddaji, ki je bila na praznik vseh svetih, smo slišali, kako se rojaki po svetu poslavljajo od rajnih: kakšne navade in običaje imajo, kako je z molitvijo ob rajnih, s svetimi mašami za rajne, kakšni so pogrebi, ali se rajnih v novembru še posebej spominjajo ...
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 10 25
O dogajanju v Bruslju, Clevelandu in Buenos Airesu ter pogovor z mladimi nogometaši iz Argentine.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 10 18
Utrinke s praznovanja ob 70-letnici slovenske župnije v Muenchnu ste slišali v oddaji: o zgodovini župnije, nagovor škofa Petra Štumpfa pri zahvalni sveti maši in pogovore z nekaterimi dejavnimi rojaki: dr. Gabrijelo Gerber-Zupan, Marjano Bolčina, Karmen Zidar Kos in Katarino Podgoršek.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 10 11
Kako Slovenci na avstrijskem Koroškem in Štajerskem razmišljajo o aktualnosti 7. člena Avstrijske državne pogodbe? V oddaji tudi novice iz Clevelanda in iz Argentine.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 10 04
O praznovanju v Slomškovem domu v Buenos Airesu v Argentini in romanju rojakov iz Švice v Einsiedeln na Slomškovo nedeljo, o novem šolskem letu v slovenski glasbeni šoli na avstrijskem Koroškem in knjigi o patru Ivanu Tomažiču Za resnico do zadnjega diha. Ob koncu še sveže poročilo iz Muenchna, kjer je v soboto potekalo praznovanje ob 70-letnici slovenske župnije.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 09 27
Na Slomškovo nedeljo smo v oddaji Slovencem po svetu in domovini med drugim predstavili delovanje šolskih sester v Domu v Pliberku na avstrijskem Koroškem, kjer skrbijo za ostarele in onemogle. Slišali ste še o 6. obletnici Marijine kapelice v Queenslandu v Avstraliji ter novice iz Buenos Airesa in Clevelanda.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 09 20
V oddaji smo objavili posnetke z okrogle mize ob 50. obletnici Drage, ki je bila na Svetovnem slovenskem kongresu. Na njej so sodelovali kardinal Franc Rode; publicist in avto knjige „Karla. Udba o Dragi“ Igor Omerza in Tomaž Simčič z Društva slovenskih izobražencev.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 09 13
V Clevelandu so minuli konec tedna potekali letošnji Baragovi dnevi. Predvajali smo še razmišljanje o zgodovini in namenu Rafaelove družbe, ki ga je pripravil dr. Andrej Vovko, od katerega smo se v tem tednu poslovili. Slišali smo še o praznovanje 66-letnice Društva Slovencev v Mendozi in razpisu XIV. Nagradnega natečaja USZS.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 09 06
Argentinski Slovenci so poromali v argentinski Lurd, ameriški Slovenci so pomembno prispevali k čistoči vode, v oddaji smo se ustavili tudi pri utripu letošnje Drage.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 08 30
Poletni utrip med slovenskimi skupnostmi v Clevelandu, Montrealu, Melbournu in Buenos Airesu, o praznovanju velikega šmarna v Freyming-Merlebachu in o 22. švedsko-slovenskem pohodu po Posavskem hribovju.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 08 23
V oddaji smo predvajali še nekaj prispevkov letošnjega Vseslovenskega srečanja v državnem zboru (Franka Padovan, Rudi Pavšič, Štefan Domej, Andreja Kovacs in dr. Andrej Grebenc).
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 08 16
V oddaji smo predvajali uvodne razprave letošnjega Vseslovenskega srečanja v državnem zboru, in sicer razmišljanja Erike Köleš Kiss, Jurija Paljka in Gabrijele Žagar.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 08 09
Posnetki z letošnjega Romanja treh Slovenij, ki je bilo 2. avgusta na Svetih Višarjah: predavanje je imel tržaški časnikar in publicist Ivo Jevnikar, sveto mašo pa upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran. Slišali smo tudi o višarskih dnevih mladih.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 08 02
Pogovarjali smo se z udeleženci letošnjega Tabora otrok v organizaciji Svetovnega slovenskega kongresa. V oddaji ste slišali še o Tednu mladih umetnikov na Reberci in novice iz Melbourna.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 07 26
V teh dneh enomesečni obisk v Sloveniji in zamejstvu zaključujejo maturantje iz Argentine, skupina Rast XLIV. Nekaj poglavitnih vtisov boste slišali v reportaži, v oddaji smo spregovorili še o letošnjih jezikovnih počitnicah Krščanske kulturne zveze.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 07 19
V oddaji smo predvajali pričevanja z letošnjega tabora Slovencev po svetu, in sicer pričevanja Jelke Dolinar, Ivana Korošca, Julije Podboj in Milana Keržiča.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 07 12
V oddaji smo predvajali pričevanja z letošnjega tabora Slovencev po svetu, in sicer pričevanja Majde in Alojza Starmana, Toneta Oblaka in Milene Jerebič Ahčin.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 07 05
Kaj je pri pridigi na 22. taboru Slovencev po svetu povedal ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, o novem vodstvu Svetovnega slovenskega kongresa, zlatomašnikih v zamejstvu in nekaj posnetkov s 15. Vseslovenskega srečanja v državnem zboru.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 06 28
O dogajanju v Frankfurtu, Melbournu in Clevelandu, novem Tržaškem knjižnem središču in novi strokovni konferenci Svetovnega slovenskega kongresa.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 06 21
O obisku ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazda Žmavca pri rojakih v Sydneyju in Canberri v Avstraliji, o spominski proslavi v Argentini, novice iz Clevelanda, o slovesu Rože Tomažič v Göteborgu in o slovenskoargentinskem večeru in Taboru Slovencev po svetu.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 06 14
Cvetka Kocjančič iz Toronta v Kanadi je izdala zbirko črtic Kam vodi cesta. Objavili smo pogovor z avtorico ter se ustavili tudi pri fotomonografiji Umik čez Ljubelj. Slišali ste še druge novice o življenju rojakov: o shodu pariških Slovencev in o praznovanju 60-letnice Slovenske kulturne akcije.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 06 07
V tokratni oddaji ste spoznali nagrajenke, ki jih je USZS nagradil za doktorska, magistrska in diplomska dela s področja zamejstva in izseljenstva. Gostili smo tudi salezijanca Jožeta Andolška, ki deluje med rojaki na avstrijskem Koroškem, dejaven pa je tudi v misijonih v Etiopiji.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 05 31
O največjem verskem srečanju argentinskih Slovencev - romanju v Lujah in 60. Slovenskem dnevu ter o binkoštnih srečanjih oz. romanjih v Vadsteni in v Essnu ste med drugim slišali v tokratni oddaji Slovencem po svetu in domovini.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 05 24
Intervju z novim predsednikom krovne organizacije Slovencev v Argentini Zedinjene Slovenije Juretom Komarjem, poročilo o praznovanju 55. obletnice karapačajskega doma in o praznovanju rojstnega dne najstarejše Slovenke na Švedskem ter o odhodu v večnost najstarejše Slovenke v Angliji. Dodali smo posnetke (MePZ Podjuna iz Pliberka, ŽePZ Trta Žitara vas, ŽePZ Rož iz Šentjakoba) z letošnjega pevskega srečanja Koroška poje 2015.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 05 17
Rojaki na vzhodu Francije so obeležili 80-letnico romanj v Habsterdick, v Stuttgartu pa praznovali 55-letnico župnije. Dodali smo še novice iz zamejstva, Argentine in Clevelanda.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 05 10
Pred bližnjo 60. obletnico podpisa Avstrijske državne pogodbe (15. maj 1955) smo posnetkom z okrogle mize, ki so jo ob obletnici pripravili v domu prosvete v Tinjah (5. marca 2015): Avstrijska državna pogodba - ne več ali vedno bolj aktualna? Slišali smo, kakšni so avstrijsko-slovenski odnosi z vidika strokovnjakov: dr. Angelike Mlinar, dr. Teodorja Domeja, mag. Rudija Vouka, prof. dr. Mirjam Škrk, doc. dr. Jerneja Letnarja Černiča in mag. Dejana Valentinčiča.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 05 03
Predstavili smo nekaj novih koroških knjižnih publikacij, ki so jih predstavili na eni od prireditev 13. Koroških kulturnih dnevov v Ljubljani, in sicer: zbirka »Dr bә Zila kna biva« (Ko bi le Zila ne bila): ljudske pesmi z Zilje iz zapuščine zborovodje Lajka Milisavljeviča; knjiga »Zgodovinski spomini na Rebrco« sodnika ter pisatelja dr. Ožbolta Ilauniga; zbornik prispevkov in spominov “Valentin Inzko: Glasnik sožitja: 1923-2002”.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 04 26
O občnem zbor Sveta slovenskih organizacij, Noči knjige na USZS in akciji Podarimo knjige, poročilo Majde Starman iz Spittala in Mete Lenarčič iz Melbourna in zapis dr. Edija Gobca iz Clevelanda o bogastvu slovenskega doprinosa k človeškemu napredku.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 04 19
Velika noč je odmevala tudi v tokratni oddaji. Slišali smo, kako so praznovali in se še prej pripravljali na ta praznik v Lemontu pri Chicagu in v Montrealu. Slišali smo še o občnem zboru Zedinjene Slovenije v Argentini ter da na Slovenski Pristavi pri Clevelandu obnavljajo kapelico Marije Pomagaj.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 04 12
Velikonočni utrip med rojaki v Stuttgartu, Franciji, Hamiltonu in Melbournu.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 04 05
Velikonočni utrip med rojaki v Sydneyju, Essnu, Buenos Airesu, Torontu, Clevelandu in na Švedskem.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 03 29
V oddaji smo tokrat predvajali posnetek letošnjega pevskega srečanja Koroška poje.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 03 22
V pogovoru z Damjanom Ahlinom ste več slišali o kulturnih dejavnostih v slovenskem domu v Carapachayju v Buenos Airesu. Slišali ste še o uspehu Bernarda Sadovnik na lokalnih volitvah na avstrijskem Koroškem, novice iz Clevelanda in Melbourna.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 03 15
Oddaja je med drugim prinesla utrip s pevskega srečanja Koroška poje 2015. Slišali smo še o obisku škofa Jamnika pri rojakih v Feldkirchu in novice iz Argentine ter utrip iz katoliškega doma v Tinjah.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 03 08
Na mednarodni dan žena ste lahko prisluhnili učiteljicam, ki poučujejo v daljni Argentini. V oddaji smo se ozrli tudi k rojakom na avstrijsko Koroško, kjer so imeli lokalne volitve in se pogovarjali s starim in novim županom Železna Kaple Francem Jožefom Smrtnikom, Tone Ovsenik pa je poročal o aktualnem dogajanju v Clevelandu.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 03 01
V Trstu so se poslovili od duhovnika Dušana Jakomina, v Slovenski Bistrici pa od švedskega rojaka Ludvika Maka. Kako je s križevimi poti v postnem času v Clevelandu, ste še slišali v oddaji. Z jezuitskim patrom Primožem Jakópom smo govorili o koloniji slovenskih otrok iz Buenos Airesa v Cordobi.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 02 22
O pestrem kulturnem dogajanju v zamejstvu, pustovanjih v Frankfurtu in Clevelandu ter novice iz Melbourna. Predstavili smo še Folklorno skupino Maribor iz Buenos Airesa, ki je na gostovanju v Sloveniji.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 02 15
O praznovanju slovenskega kulturnega praznika med rojaki v sosednjih državah in po svetu (Celovec, Trst, Varaždin, Pariz, Lund), spomnili smo se tudi zamejskega duhovnika msgr. Dušana Jakomina, ki je v tem tednu umrl.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 02 08
Učiteljice iz Argentine in Brazilije so navdušene nad seminarjem, ki je v teh dneh potekal na Ptuju in v Ljubljani. Povedali smo še, kako je bilo ob praznovanju kulturnega praznika v Frankfurtu in se spomnili izseljeniškega duhovnika Cirila Turka, ki so ga pokopali ta teden.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 02 01
O pristavski noči v Clevelandu, novi ravnateljici slovenske gimnazije v Celovcu in začetku seminarja za izseljenske učitelje ter še nekaj razmišljanj mladih iz sveta in zamejstva o skupnem slovenskem prostoru.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 01 25
Skladatelj akademik Lojze Lebič je prejemnik letošnje 36. Tischlerjeve nagrade. V oddaji ste lahko slišali posnetke s prireditve, na kateri so nagrado podelili.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 01 18
O zlati maši msgr. Franceta Urbanije iz Argentine, da so v avstralskem Sydneyju praznovali 45-letnico prve slovenske maše pri svetem Rafaelu, novice iz Clevelanda ter razmišljanji Simona Petra Lebana: Mladi bodimo most in Ines Stupica: Vključevanje mladine za trajnostni razvoj.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 01 11
Kako so božič praznovali v Montrealu v Kanadi, v Melbournu v Avstraliji in v Buenos Airesu v Argentini, o novoletnem srečanju v Tinjah, dnevu emigranta v Čedadu in da je koroška Slovenka Ana Blatnik zaključila predsedovanje avstrijskemu zveznemu svetu.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2015 01 04
Božični utrip med rojaki. Povezani smo bili s Hamiltonom v Kanadi, Lemontom in Clevelandom v ZDA ter z Belgijo in s Švedsko.
     o
Izberi:  Vse | NobenIzbrano: Predvajaj