Vec...

Arhivi posnetkov

Slovencem po svetu in domovini · 2016

Predvajaj Play 2016

Oddaja Slovencem po svetu in domovini je namenjena obveščanju poslušalcev z življenjem rojakov v zamejstvu, v Evropi, ZDA, Kanadi, Argentini in Avstraliji, občasno pripravljamo tudi tematske oddaje.
Vabljeni k ogledu radijske osnovne spletne strani, kjer sproti objavljamo sveže novice o življenju rojakov!

Celotni audio arhiv oddaje.

Podcast

Arhivi posnetkov

prispevki   

Posnetki:

PredvajajPrenesi k sebisl 2017 01 01     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 12 25
Božično praznovanje med rojaki po svetu: Sydney, Buenos Aires, Freyming-Merlebach, Stuttgart, Cleveland, Hamilton
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 12 18
V oddaji smo se ustavili pri dveh obletnicah: pri 50-letnici zamejskega časopisa Dom in pri 40-letnici krovne organizacije Svet slovenskih organizacij. Slišali ste še o zaključku srednješolskega tečaja v Argentini in prazniku vina v Mendozi, obisku ministra Žmavca na Dunaju in nagradah dežele Koroške, ki so jih prejeli tudi slovenski rojaki.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 12 11
Rojaki na avstrijskem Koroškem so zadovoljni z volitvami zveznega predsednika, priznanje za Marijana Velika, Rizzijeva nagrada Dietmarju Picklu, poročilo Toneta Ovsenika iz Clevelanda, novice iz Hamiltona ter posnetki z Einspielerjevega večera.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 12 04
O obletnici društva Slovenska vas v Buenos Airesu, pevskem srečanju v Mendozi, o 50-letnici časopisa Dom, srečanju predstavnikov škofije Murska Sobota s predstavniki Porabskih Slovencev in spomini p. Darka Žnidaršiča, ki deluje med rojaki v Sydneyju v Avstraliji in je nedavno obiskal Argentino in se srečal tudi s tamkajšnjimi rojaki.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 11 27 - Avst Koroskav - Krscanska kulturna zveza
O dejavnosti Krščanske kulturne zveze (utrip z občnega zbora) in o Janežičevih nagrajencih 2016.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 11 20
O utripu med rojaki v Sydneyju, obletnici Slovenskega kulturnega centra v Lemontu, odprtju obnovljenega centra Lipa v Monoštru, o pokojnih Hanziju Ogrisu starejšem in Marjanu Podpadcu ter o raziskovalnem delu zamejca Marjana Pertota o gledališkem in kulturnem delovanju Slovencev v Kanadi.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 11 13
O uspehu rojakov na avstrijskem Koroškem pri volitvah v kmetijsko zbornico, obletnicah slovenskega doma v Karapačaju in Mešanega pevskega zbora San Justo v Buenos Airesu, novice iz Hamiltona in Clevelanda ter spomin na rojake, ki so odšli v večnost.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 11 06
Škof Peter Štumpf je bil na obisku pri rojakih v Argentini. Svoje vtise je delil z nami. Predstavili smo spominski večer, ki bo 9. novembra v Zavodu sv. Stanislava o msgr. Janezu Hladniku ter življenju in delu Slovencev v Argentini.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 10 30
Rojake v Argentini je obiskal predsednik države - slišali ste tudi, kako na obisk gleda urednik Svobodne Slovenije Tone Mizerit. Oktober je bil pester pri slovenski skupnosti v Melbournu, slišali ste še novice iz Clevelanda. V Italiji se dogovarjajo za tesnejše sodelovanje glede zaščitnega zakona.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 10 23
V Buenos Airesu so imeli 61. Slovenski dan, rojaki iz Essna so 58-ič poromali v Kevelear, v bližini Pariza so praznovali 100 let sestre Cirile, Svetovni slovenski kongres pripravlja konferenco znanstvenikov in gospodarstvenikov iz sveta in Slovenije.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 10 16
O stikih med Slovenci v Italiji in Sloveniji so v okviru Socialnega tedna spregovorili na okrogli mizi Društva slovenskih izobražencev v Trstu. Gostje so bili: dr. Janez Dular, Peter Močnik, Urška Makovec in Peter Spazzapan. Odlomkom ste lahko prisluhnili v oddaji.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 10 09
Pogovor s škofom Štumpfom, ki začenja obisk pri rojakih v Argentini, o Mladinskem domu in praznovanju v Slomškovem domu v Buenos Airesu, o 3. Oktoberfestu na Slovenski pristavi pri Clevelandu, o 17. Koroških kulturnih dnevih na Primorskem in novem koordinatorju Slomak.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 10 02
O romanju švicarskih Slovencev v Einsiedeln, praznovanjih v Hamiltonu in Lemontu, aktualnem dogajanju v Clevelandu, mladinskem srečanju v Buenos Airesu, spominski slovesnosti v Podrožci na avstrijskem Koroškem in Ribiškem muzeju pri Trstu.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 09 25
Pogledali smo v sosednje države pa tudi čez Ocean. Tako smo slišali o 65. obletnici šole Franceta Balantiča v Buenos Airesu in katehetski nedelji v Clevelandu.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 09 18
Najprej smo slišali o dogajanju v sosednjih državah: o 1000. številki Novega glasa, novi knjigi Goriške Mohorjeve družbe, dvojezičnem vodniku V hribe z otroki in zasednju SSO. Iz Avstralije sta se nam oglasila: Meta Lenarčič iz Melbourna in Mirko Cuderman iz Queenslanda. Novice iz Clevelanda nam je tudi tokrat zaupal Tone Ovsenik.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 09 11
Poročilo z 51. študijskih dni Draga 2016, ki so potekali na Opčinah pri Trstu, o dvojezičnem sodstvu, spoznali ste tudi rojaka iz Francije, Franca Povha in Evo Bandelj Sutlič.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 09 04
Spomnili smo se kanalskodolinskega čedermaca mons. Dionizija Mateučiča, ki je umrl v tem tednu in očeta jumbo jetov 747 Josepha Sutterja, slišali ste novice iz Clevelanda ter o dobrodelni prireditvi v Buenos Airesu. V oddaji ste med drugim lahko spoznali nekatere pevke Vokalne skupine Plamen iz Toronta, ki so bile nedavno v Sloveniji.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 08 28
O romanju argentinskih Slovencev v tamkajšnji Lurd, obletnici mašništva Franceta Himmelreicha, slovenskem kulturnem vrtu v Clevelandu, ki praznuje 100-letnico, o slovenskem svetišču v Repentabru pri Trstu, študijskih dnevih Draga in razmišljanje Od različnosti do enotnosti.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 08 21
V oddaji ste slišali razmišljanje dr. Verice Trstenjak z letošnjega vseslovenskega srečanja v državnem zboru. Prisluhnili ste lahko novicam iz Clevelanda in zamejstva, napovedali pa smo tudi nastope Vokalne skupine Plamen iz Toronta v prihodnjih dneh v Sloveniji.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 08 14
V tokratni oddaji ste slišali posnetke z Romanja treh Slovenij: predavanje Zlate Krašovec, pridigo nadškofa Alojzija Cvikla in pogovor z udeleženci Višarskih dnevov mladih.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 08 07
Pogovor z dr. Edijem Gobcem iz Clevelanda, ki je nedavno praznoval 90. življenjski jubilej. Ustavili smo se še ob vprašanju prihodnosti življenja Slovencev po Evropi in prihodnosti slovenskih misij na stari celini.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 07 31
Maturantje iz Argentine, skupina Rast 45, so bili mesec dni na obisku v Sloveniji. Kakšen je bil namen njihovega obiska in s kakšnimi doživetji mladi odhajajo nazaj, je bilo slišati v oddaji.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 07 24
Rojaki v kanadskem Montrealu so preteklo nedeljo imeli Slovenski dan, malo prej pa so podobno prireditev imeli tudi v južnem Ontariu. Prejeli smo tudi poročilo iz Clevelanda, kjer so se Slovenci srečali z Janezom Janšo. Preleteli bomo tudi dogajanje v zamejstvu.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 07 17
Svetovni slovenski kongres je nedavno z akademijo obeležil 25-letnico delovanja. Odlomkom s prireditve ste lahko prisluhnili v tokratni oddaji.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 07 10
O praznovanju nedelje Slovencev po svetu na Brezjah, kako so dan državnosti obeležili v Buenos Airesu ter naši rojaki iz Frankfurta in Mannheima, o Slovenskem dnevu v Torontu, tam pa so se poslovili tudi od izseljenskega duhovnika Toneta Zrneca.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 07 03
Kaj je pri pridigi na 23. Taboru Slovencev po svetu dejal ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, kako je bilo na akademiji ob 25-letnici Svetovnega slovenskega kongresa in na 16. vseslovenskem srečanju; dodali smo še novice iz Clevelanda in Argentine ter govorili o Europeadi.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 06 26
V oddaji smo predvajali posnetek koncerta Bodi zdrava, domovina, ki sta ga v četrtek, 23. junija 2016, v veliki dvorani Slovenske Filharmonije v Ljubljani pripravila Izseljensko društvo Slovenija v svetu in Glasbena matica Ljubljana.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 06 19
O pestrem dogajanju v slovenski župniki v Hamiltonu, o obisku ministra Žmavca pri rojakih v ZDA - tudi kako ga je doživel naš dopisnik Tone Ovsenik, o spominski proslavi v Argentini in o prihajajočih dogodkih Izseljenskega društva Slovenija v svetu.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 06 12
O 25-letnici slovenskih maš v Zagrebu, novice s Švedske in iz Melbourna - tudi o potovanju rojakov v Severno Ameriko ter tudi o obisku ministra Žmavca pri rojakih v Kanadi.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 06 05
Zamejstvo in izseljenstvo je zanimiva tema za raziskovanje. Nedavno so razglasili najboljša diplomska, magistrska in doktorska dela s tega področja. Pogovorom z nagrajenkami ste lahko prisluhnili. Slišali ste še novice iz Clevelanda, o uspeli marijanski pobožnosti slovenskih rojakov v Mendozi in uspeli obletnici Slovenskega doma v San Martinu v Buenos Airesu.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 05 29
Najprej smo se ozrli k rojakom v sosednjih pokrajinah, potem smo slišali o praznovanju 90. obletnice slovenskega društva A.T.S.O. iz Aumetza v Franciji, o slovesu karapačajskih rojakov v Buenos Airesu od Francija Korošca, Tone Ovsenik pa nam je poročal o aktualnem dogajanju v Clevelandu.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 05 22
O binkoštnih srečanjih naših rojakov v Essnu v Nemčiji in v Vadsteni na Švedskem, kjer je bil gost nadškof Ivan Jurkovič, o sodelovanju rojakov iz Frankfurta pri binkoštni maši v cesarski stolnici ter o tradicionalnem romanju argentinskih Slovencev v Lujan
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 05 15
Rojake v francoskem Freyming-Merlebachu je ob tradicionalnem prvomajskem romanju obiskal nadškof Stanislav Zore. Na sporedu so bile še novice o obletnici slovenskega doma v Karapačju v Buenos Airesu ter iz Clevelanda, pa še o podelitvi nagrad USZS najboljšim raziskovalnim delom s področja zamejstva in izseljenstva.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 05 08
O prvomajskem romanju v Habsterdick v bližini Freyming-Merlebacha na vzhodu Francije - rojake je obiskal ljubljanski nadškof Stanislav Zore; o prvi naselitveni skupnosti Slovencev v Argentini in tamkajšnjem srednješolskem tečaju, novice iz Melbourna in Clevelanda, o romanju tržaških Slovencev v Špeter Slovenov in obletnici sporazuma o dvojezičnih krajevnih napisih na avstrijskem Koroškem.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 05 01
Pojem ti hvalnico, domovina, je bil naslov pevskega srečanja Koroška poje 2016. Posnetek ste slišali v tokratni oddaji.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 04 24
O antologiji slovensko-avstralskih glasbenikov smo spregovorili v tokratni oddaji - pogovarjali smo se z avtorico Katarino Vrisk, učiteljico glasbe in organistko v slovenski cerkvi v Melbournu. V oddaji ste slišali še novice iz Hamiltona, Clevelanda in zamejstva.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 04 17
Krščanska kulturna zveza in Slovenski narodopisni inštitut Urban Jarnik sta izdala knjige in zgoščenke, ki odslikavajo pestro kulturno življenje rojakov na avstrijskem Koroškem.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 04 10
O velikonočnem utripu pri rojakih v Montrealu v Kanadi, začetku šolskega leta v Argentini, taboru slovenskih otrok, ki ga pripravljajo pri Svetovnem slovenskem kongresu, o odhodu dr. Franceta Vrbinca v večnost in o obisku kardinala Rodeta pri rojakih v Špitalu ob Dravi.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 04 03
Kakšno je bilo velikonočno praznovanje v Torontu v Kanadi, kako so se na duhovnih vajah imeli mladi iz Argentine, novice iz Clevelanda, pogovor s Karlom Bolčino, novim vikarjem za Slovence v goriški nadškofiji in kaj prinašajo 14. Koroški kulturni dnevi v Ljubljani.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 03 27
Oddaja je prinesla velikonočni utrip med rojaki po svetu: Sydney, Buenos Aires, Cleveland, Muenchen, Bruselj/Belgija, Hamilton.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 03 20
Ob problematiki zamejskega tednika Novi glas in 90-letnici cerkvenega lista krške škofije Nedelja smo se ustavili v tokratni oddaji, slišali ste še novice s Švedske, in sicer da je tam najstarejša živeča Slovenka Angela Budja praznovala 100. rojstni dan.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 03 13
Preteklo nedeljo je v Celovcu potekalo pevsko srečanje Koroška poje 2016. Nekaj odmevov ste slišali v tokratni oddaji. Dodali smo še nekaj drugih novic iz zamejstva in poročilo Toneta Ovsenika iz Clevelanda.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 03 06
O 40. obletnici organizirane podpore Krščanske kulturne zveze KKZ gledališki in lutkovni dejavnosti na avstrijskem Koroškem, praznovanju dneva slovenske kulture v Kanalski dolini, novice iz Melboruna v Avstraliji in poročilo s poletne šolske kolonije otrok iz Argentine.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 02 28
Radijski oder praznuje 70. obletnico delovanja. O zgodovini, praznovanju in natečaju smo spregovorili v oddaji. Slišali smo o romanu Kaplan Martin Čedermac v italijanščini in v stripu, o Kanalskodolinskem Čedermacu, pobudi Slovenščina v družini, vabilo na Koroška poje 2016 in novice iz Argentine.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 02 21
Skupnost družin Sončnica v Gorici tudi v letošnjem postnem času pripravlja predavanja, na Dunaju je zaživel Slovenski inštitut, slišali ste novice iz Clevelanda in Argentine ter vabilo na drugo mednarodno konferenco Slovenski možgani krožijo prek meja.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 02 14
O tem, kako so slovenski kulturni praznik obeležili rojaki v Gorici, Frankfurtu in Torontu ste slišali v oddaji. Povedali smo še, da se je zaključil Mladikin literarni natečaj in o 15. akciji Podarjamo knjige.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 02 07
O obisku ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta v Queenslandu in Adelaidi v Avstraliji ter o govorniškem natečaju na avstrijskem Koroškem ter o praznovanju slovenskega kulturnega praznika v Domu prosvete v Tinjah.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 01 31
Posnetke s podelitve 37. Tischlerjeve nagrade, ki jo je v ponedeljek, 25. januarja 2016, v Celovcu prejel dr. France Vrbinc. Slišali ste še o obisku nadškofa metropolita Stanislava Zoreta v Canberri in Sydneyju ter novice iz Clevelanda.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 01 24
O podelitvi Gujonove nagrade zamejskemu duhovniku Marinu Qualizzi, novice iz Clevelanda, odhodu dveh rojakov s Švedske v večnost in novice iz Melbourna v Avstraliji, kjer se med drugim mudi nadškof metropolit Stanislav Zore.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 01 17
Zamejski tednik Novi glas praznuje 20-letnico, k pogovoru smo povabili odgovornega urednika Jurija Paljka, o načrtih Rafaelove družbe za leto 2016 pa smo se pogovarjali s predsednikom Lenartom Riharjem. Spomnili smo se 90. življenjske obletnice p. Valerijana Jenka, spregovorili o odhodu slovenskih šolskih sester iz Šentruperta pri Velikovcu ter slišali božični utrinek iz Argentine.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 01 10
O božično-novoletnem utripu med rojaki v Sydneyju v Avstraliji, novice iz Clevelanda, o novoletnem srečanju v Tinjah in Dnevu emigranta v Čedadu ter kako v Mendozi v Argentini uprizarjajo igro, ki je nastala v povojnih begunskih taboriščih v Avstriji.
     Mobilne naprave o
PredvajajPrenesi k sebisl 2016 01 03
O pripravah na božič in praznovanju božiča in novega leta med rojaki na vzhodu Francije, Stuttgartu v Nemčiji, Clevelandu in Lemontu pri Chicagu v ZDA ter Montrealu in Torontu v Kanadi.
     Mobilne naprave o
Izberi:  Vse | NobenIzbrano: Predvajaj