Vec...

Arhivi posnetkov

Slovencem po svetu in domovini · 2016

Predvajaj Play 2016

Oddaja Slovencem po svetu in domovini je namenjena obveščanju poslušalcev z življenjem rojakov v zamejstvu, v Evropi, ZDA, Kanadi, Argentini in Avstraliji, občasno pripravljamo tudi tematske oddaje.
Vabljeni k ogledu radijske osnovne spletne strani, kjer sproti objavljamo sveže novice o življenju rojakov!

Celotni audio arhiv oddaje.

Arhivi posnetkov

prispevki   

Posnetki:

PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 01 01     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 12 25
Božično praznovanje med rojaki po svetu: Sydney, Buenos Aires, Freyming-Merlebach, Stuttgart, Cleveland, Hamilton
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 12 18
V oddaji smo se ustavili pri dveh obletnicah: pri 50-letnici zamejskega časopisa Dom in pri 40-letnici krovne organizacije Svet slovenskih organizacij. Slišali ste še o zaključku srednješolskega tečaja v Argentini in prazniku vina v Mendozi, obisku ministra Žmavca na Dunaju in nagradah dežele Koroške, ki so jih prejeli tudi slovenski rojaki.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 12 11
Rojaki na avstrijskem Koroškem so zadovoljni z volitvami zveznega predsednika, priznanje za Marijana Velika, Rizzijeva nagrada Dietmarju Picklu, poročilo Toneta Ovsenika iz Clevelanda, novice iz Hamiltona ter posnetki z Einspielerjevega večera.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 12 04
O obletnici društva Slovenska vas v Buenos Airesu, pevskem srečanju v Mendozi, o 50-letnici časopisa Dom, srečanju predstavnikov škofije Murska Sobota s predstavniki Porabskih Slovencev in spomini p. Darka Žnidaršiča, ki deluje med rojaki v Sydneyju v Avstraliji in je nedavno obiskal Argentino in se srečal tudi s tamkajšnjimi rojaki.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 11 27 - Avst Koroskav - Krscanska kulturna zveza
O dejavnosti Krščanske kulturne zveze (utrip z občnega zbora) in o Janežičevih nagrajencih 2016.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 11 20
O utripu med rojaki v Sydneyju, obletnici Slovenskega kulturnega centra v Lemontu, odprtju obnovljenega centra Lipa v Monoštru, o pokojnih Hanziju Ogrisu starejšem in Marjanu Podpadcu ter o raziskovalnem delu zamejca Marjana Pertota o gledališkem in kulturnem delovanju Slovencev v Kanadi.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 11 13
O uspehu rojakov na avstrijskem Koroškem pri volitvah v kmetijsko zbornico, obletnicah slovenskega doma v Karapačaju in Mešanega pevskega zbora San Justo v Buenos Airesu, novice iz Hamiltona in Clevelanda ter spomin na rojake, ki so odšli v večnost.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 11 06
Škof Peter Štumpf je bil na obisku pri rojakih v Argentini. Svoje vtise je delil z nami. Predstavili smo spominski večer, ki bo 9. novembra v Zavodu sv. Stanislava o msgr. Janezu Hladniku ter življenju in delu Slovencev v Argentini.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 10 30
Rojake v Argentini je obiskal predsednik države - slišali ste tudi, kako na obisk gleda urednik Svobodne Slovenije Tone Mizerit. Oktober je bil pester pri slovenski skupnosti v Melbournu, slišali ste še novice iz Clevelanda. V Italiji se dogovarjajo za tesnejše sodelovanje glede zaščitnega zakona.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 10 23
V Buenos Airesu so imeli 61. Slovenski dan, rojaki iz Essna so 58-ič poromali v Kevelear, v bližini Pariza so praznovali 100 let sestre Cirile, Svetovni slovenski kongres pripravlja konferenco znanstvenikov in gospodarstvenikov iz sveta in Slovenije.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 10 16
O stikih med Slovenci v Italiji in Sloveniji so v okviru Socialnega tedna spregovorili na okrogli mizi Društva slovenskih izobražencev v Trstu. Gostje so bili: dr. Janez Dular, Peter Močnik, Urška Makovec in Peter Spazzapan. Odlomkom ste lahko prisluhnili v oddaji.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 10 09
Pogovor s škofom Štumpfom, ki začenja obisk pri rojakih v Argentini, o Mladinskem domu in praznovanju v Slomškovem domu v Buenos Airesu, o 3. Oktoberfestu na Slovenski pristavi pri Clevelandu, o 17. Koroških kulturnih dnevih na Primorskem in novem koordinatorju Slomak.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 10 02
O romanju švicarskih Slovencev v Einsiedeln, praznovanjih v Hamiltonu in Lemontu, aktualnem dogajanju v Clevelandu, mladinskem srečanju v Buenos Airesu, spominski slovesnosti v Podrožci na avstrijskem Koroškem in Ribiškem muzeju pri Trstu.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 09 25
Pogledali smo v sosednje države pa tudi čez Ocean. Tako smo slišali o 65. obletnici šole Franceta Balantiča v Buenos Airesu in katehetski nedelji v Clevelandu.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 09 18
Najprej smo slišali o dogajanju v sosednjih državah: o 1000. številki Novega glasa, novi knjigi Goriške Mohorjeve družbe, dvojezičnem vodniku V hribe z otroki in zasednju SSO. Iz Avstralije sta se nam oglasila: Meta Lenarčič iz Melbourna in Mirko Cuderman iz Queenslanda. Novice iz Clevelanda nam je tudi tokrat zaupal Tone Ovsenik.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 09 11
Poročilo z 51. študijskih dni Draga 2016, ki so potekali na Opčinah pri Trstu, o dvojezičnem sodstvu, spoznali ste tudi rojaka iz Francije, Franca Povha in Evo Bandelj Sutlič.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 09 04
Spomnili smo se kanalskodolinskega čedermaca mons. Dionizija Mateučiča, ki je umrl v tem tednu in očeta jumbo jetov 747 Josepha Sutterja, slišali ste novice iz Clevelanda ter o dobrodelni prireditvi v Buenos Airesu. V oddaji ste med drugim lahko spoznali nekatere pevke Vokalne skupine Plamen iz Toronta, ki so bile nedavno v Sloveniji.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 08 28
O romanju argentinskih Slovencev v tamkajšnji Lurd, obletnici mašništva Franceta Himmelreicha, slovenskem kulturnem vrtu v Clevelandu, ki praznuje 100-letnico, o slovenskem svetišču v Repentabru pri Trstu, študijskih dnevih Draga in razmišljanje Od različnosti do enotnosti.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 08 21
V oddaji ste slišali razmišljanje dr. Verice Trstenjak z letošnjega vseslovenskega srečanja v državnem zboru. Prisluhnili ste lahko novicam iz Clevelanda in zamejstva, napovedali pa smo tudi nastope Vokalne skupine Plamen iz Toronta v prihodnjih dneh v Sloveniji.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 08 14
V tokratni oddaji ste slišali posnetke z Romanja treh Slovenij: predavanje Zlate Krašovec, pridigo nadškofa Alojzija Cvikla in pogovor z udeleženci Višarskih dnevov mladih.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 08 07
Pogovor z dr. Edijem Gobcem iz Clevelanda, ki je nedavno praznoval 90. življenjski jubilej. Ustavili smo se še ob vprašanju prihodnosti življenja Slovencev po Evropi in prihodnosti slovenskih misij na stari celini.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 07 31
Maturantje iz Argentine, skupina Rast 45, so bili mesec dni na obisku v Sloveniji. Kakšen je bil namen njihovega obiska in s kakšnimi doživetji mladi odhajajo nazaj, je bilo slišati v oddaji.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 07 24
Rojaki v kanadskem Montrealu so preteklo nedeljo imeli Slovenski dan, malo prej pa so podobno prireditev imeli tudi v južnem Ontariu. Prejeli smo tudi poročilo iz Clevelanda, kjer so se Slovenci srečali z Janezom Janšo. Preleteli bomo tudi dogajanje v zamejstvu.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 07 17
Svetovni slovenski kongres je nedavno z akademijo obeležil 25-letnico delovanja. Odlomkom s prireditve ste lahko prisluhnili v tokratni oddaji.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 07 10
O praznovanju nedelje Slovencev po svetu na Brezjah, kako so dan državnosti obeležili v Buenos Airesu ter naši rojaki iz Frankfurta in Mannheima, o Slovenskem dnevu v Torontu, tam pa so se poslovili tudi od izseljenskega duhovnika Toneta Zrneca.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 07 03
Kaj je pri pridigi na 23. Taboru Slovencev po svetu dejal ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, kako je bilo na akademiji ob 25-letnici Svetovnega slovenskega kongresa in na 16. vseslovenskem srečanju; dodali smo še novice iz Clevelanda in Argentine ter govorili o Europeadi.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 06 26
V oddaji smo predvajali posnetek koncerta Bodi zdrava, domovina, ki sta ga v četrtek, 23. junija 2016, v veliki dvorani Slovenske Filharmonije v Ljubljani pripravila Izseljensko društvo Slovenija v svetu in Glasbena matica Ljubljana.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 06 19
O pestrem dogajanju v slovenski župniki v Hamiltonu, o obisku ministra Žmavca pri rojakih v ZDA - tudi kako ga je doživel naš dopisnik Tone Ovsenik, o spominski proslavi v Argentini in o prihajajočih dogodkih Izseljenskega društva Slovenija v svetu.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 06 12
O 25-letnici slovenskih maš v Zagrebu, novice s Švedske in iz Melbourna - tudi o potovanju rojakov v Severno Ameriko ter tudi o obisku ministra Žmavca pri rojakih v Kanadi.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 06 05
Zamejstvo in izseljenstvo je zanimiva tema za raziskovanje. Nedavno so razglasili najboljša diplomska, magistrska in doktorska dela s tega področja. Pogovorom z nagrajenkami ste lahko prisluhnili. Slišali ste še novice iz Clevelanda, o uspeli marijanski pobožnosti slovenskih rojakov v Mendozi in uspeli obletnici Slovenskega doma v San Martinu v Buenos Airesu.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 05 29
Najprej smo se ozrli k rojakom v sosednjih pokrajinah, potem smo slišali o praznovanju 90. obletnice slovenskega društva A.T.S.O. iz Aumetza v Franciji, o slovesu karapačajskih rojakov v Buenos Airesu od Francija Korošca, Tone Ovsenik pa nam je poročal o aktualnem dogajanju v Clevelandu.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 05 22
O binkoštnih srečanjih naših rojakov v Essnu v Nemčiji in v Vadsteni na Švedskem, kjer je bil gost nadškof Ivan Jurkovič, o sodelovanju rojakov iz Frankfurta pri binkoštni maši v cesarski stolnici ter o tradicionalnem romanju argentinskih Slovencev v Lujan
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 05 15
Rojake v francoskem Freyming-Merlebachu je ob tradicionalnem prvomajskem romanju obiskal nadškof Stanislav Zore. Na sporedu so bile še novice o obletnici slovenskega doma v Karapačju v Buenos Airesu ter iz Clevelanda, pa še o podelitvi nagrad USZS najboljšim raziskovalnim delom s področja zamejstva in izseljenstva.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 05 08
O prvomajskem romanju v Habsterdick v bližini Freyming-Merlebacha na vzhodu Francije - rojake je obiskal ljubljanski nadškof Stanislav Zore; o prvi naselitveni skupnosti Slovencev v Argentini in tamkajšnjem srednješolskem tečaju, novice iz Melbourna in Clevelanda, o romanju tržaških Slovencev v Špeter Slovenov in obletnici sporazuma o dvojezičnih krajevnih napisih na avstrijskem Koroškem.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 05 01
Pojem ti hvalnico, domovina, je bil naslov pevskega srečanja Koroška poje 2016. Posnetek ste slišali v tokratni oddaji.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 04 24
O antologiji slovensko-avstralskih glasbenikov smo spregovorili v tokratni oddaji - pogovarjali smo se z avtorico Katarino Vrisk, učiteljico glasbe in organistko v slovenski cerkvi v Melbournu. V oddaji ste slišali še novice iz Hamiltona, Clevelanda in zamejstva.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 04 17
Krščanska kulturna zveza in Slovenski narodopisni inštitut Urban Jarnik sta izdala knjige in zgoščenke, ki odslikavajo pestro kulturno življenje rojakov na avstrijskem Koroškem.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 04 10
O velikonočnem utripu pri rojakih v Montrealu v Kanadi, začetku šolskega leta v Argentini, taboru slovenskih otrok, ki ga pripravljajo pri Svetovnem slovenskem kongresu, o odhodu dr. Franceta Vrbinca v večnost in o obisku kardinala Rodeta pri rojakih v Špitalu ob Dravi.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 04 03
Kakšno je bilo velikonočno praznovanje v Torontu v Kanadi, kako so se na duhovnih vajah imeli mladi iz Argentine, novice iz Clevelanda, pogovor s Karlom Bolčino, novim vikarjem za Slovence v goriški nadškofiji in kaj prinašajo 14. Koroški kulturni dnevi v Ljubljani.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 03 27
Oddaja je prinesla velikonočni utrip med rojaki po svetu: Sydney, Buenos Aires, Cleveland, Muenchen, Bruselj/Belgija, Hamilton.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 03 20
Ob problematiki zamejskega tednika Novi glas in 90-letnici cerkvenega lista krške škofije Nedelja smo se ustavili v tokratni oddaji, slišali ste še novice s Švedske, in sicer da je tam najstarejša živeča Slovenka Angela Budja praznovala 100. rojstni dan.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 03 13
Preteklo nedeljo je v Celovcu potekalo pevsko srečanje Koroška poje 2016. Nekaj odmevov ste slišali v tokratni oddaji. Dodali smo še nekaj drugih novic iz zamejstva in poročilo Toneta Ovsenika iz Clevelanda.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 03 06
O 40. obletnici organizirane podpore Krščanske kulturne zveze KKZ gledališki in lutkovni dejavnosti na avstrijskem Koroškem, praznovanju dneva slovenske kulture v Kanalski dolini, novice iz Melboruna v Avstraliji in poročilo s poletne šolske kolonije otrok iz Argentine.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 02 28
Radijski oder praznuje 70. obletnico delovanja. O zgodovini, praznovanju in natečaju smo spregovorili v oddaji. Slišali smo o romanu Kaplan Martin Čedermac v italijanščini in v stripu, o Kanalskodolinskem Čedermacu, pobudi Slovenščina v družini, vabilo na Koroška poje 2016 in novice iz Argentine.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 02 21
Skupnost družin Sončnica v Gorici tudi v letošnjem postnem času pripravlja predavanja, na Dunaju je zaživel Slovenski inštitut, slišali ste novice iz Clevelanda in Argentine ter vabilo na drugo mednarodno konferenco Slovenski možgani krožijo prek meja.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 02 14
O tem, kako so slovenski kulturni praznik obeležili rojaki v Gorici, Frankfurtu in Torontu ste slišali v oddaji. Povedali smo še, da se je zaključil Mladikin literarni natečaj in o 15. akciji Podarjamo knjige.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 02 07
O obisku ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta v Queenslandu in Adelaidi v Avstraliji ter o govorniškem natečaju na avstrijskem Koroškem ter o praznovanju slovenskega kulturnega praznika v Domu prosvete v Tinjah.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 01 31
Posnetke s podelitve 37. Tischlerjeve nagrade, ki jo je v ponedeljek, 25. januarja 2016, v Celovcu prejel dr. France Vrbinc. Slišali ste še o obisku nadškofa metropolita Stanislava Zoreta v Canberri in Sydneyju ter novice iz Clevelanda.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 01 24
O podelitvi Gujonove nagrade zamejskemu duhovniku Marinu Qualizzi, novice iz Clevelanda, odhodu dveh rojakov s Švedske v večnost in novice iz Melbourna v Avstraliji, kjer se med drugim mudi nadškof metropolit Stanislav Zore.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 01 17
Zamejski tednik Novi glas praznuje 20-letnico, k pogovoru smo povabili odgovornega urednika Jurija Paljka, o načrtih Rafaelove družbe za leto 2016 pa smo se pogovarjali s predsednikom Lenartom Riharjem. Spomnili smo se 90. življenjske obletnice p. Valerijana Jenka, spregovorili o odhodu slovenskih šolskih sester iz Šentruperta pri Velikovcu ter slišali božični utrinek iz Argentine.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 01 10
O božično-novoletnem utripu med rojaki v Sydneyju v Avstraliji, novice iz Clevelanda, o novoletnem srečanju v Tinjah in Dnevu emigranta v Čedadu ter kako v Mendozi v Argentini uprizarjajo igro, ki je nastala v povojnih begunskih taboriščih v Avstriji.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2016 01 03
O pripravah na božič in praznovanju božiča in novega leta med rojaki na vzhodu Francije, Stuttgartu v Nemčiji, Clevelandu in Lemontu pri Chicagu v ZDA ter Montrealu in Torontu v Kanadi.
     o
Izberi:  Vse | NobenIzbrano: Predvajaj