Vec...

Arhivi posnetkov

Slovencem po svetu in domovini · 2017

Predvajaj Play 2017

Oddaja Slovencem po svetu in domovini je namenjena obveščanju poslušalcev z življenjem rojakov v zamejstvu, v Evropi, ZDA, Kanadi, Argentini in Avstraliji, občasno pripravljamo tudi tematske oddaje.

Vabljeni k ogledu radijske osnovne spletne strani, kjer sproti objavljamo novice o življenju rojakov!

Celotni audio arhiv oddaje.

Arhivi posnetkov

prispevki   

Posnetki:

PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 12 31
Pripravili smo božični utrip iz Melbourna, Sydneyja, Clevelanda, Švedske, Belgije in Buenos Airesa.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 12 17
Pogledali smo k rojakom na avstrijsko Koroško, ki jih je v začetku tedna prizadelo neurje. Pogovarjali smo se z zamejsko novinarko Eriko Jazbar, ki je prejela Meškovo priznanje ZNP. Slišali ste novice iz Clevelanda ter o skupnem mladinskem dnevu v Argentini in poklonu slovenskim glasbenikom, ki so ga pripravili v Mendozi.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 12 10
O izseljenskem duhovniku p. Robertu Podgoršku, ki je ta teden odšel v večnost. Novice iz Clevelanda, o 30-letnici radijske oddaje v Argentini, Okence v Slovenijo. Ta teden je bila seja Sveta za zamejce v novi sestavi. O zamejskem športu.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 12 03
O 65. obletnici društva Slovenska vas v Buenos Airesu, Evropskem večeru v Karapačaju in srečanju za življenje v Našem domu v San Justu; novice iz Clevelanda, o martinovanju v Frankfurtu, prihajajočem Slovenskem gledališkem prazniku v Celovcu, o obisku ministra Žmavca v Rimu.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 11 26
V Monoštru v Porabju na Madžarskem imajo rojaki že deset let možnost slovenske svete maše. V Štandrežu pri Gorici praznujejo god zavetnika župnije sv. Andreja. V Buenos Airesu so sklenili pouk v srednješolskem tečaju ravnatelja Marka Bajuka.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napraveLyricssl 2017 11 19
Slovenski knjižni sejem v prihodnjem tednu bo potekal tudi v Železni Kapli na avstrijskem Koroškem, tamkajšnji slovenski katoliški tednik dobiva novo urednico. V Argentini so imeli učiteljski dan in materinski dan, slišali ste še novice iz Clevelanda in Anglije.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 11 12 - Predavanje Narodne skupnosti - okno v svet
Mohorjeva družba Celovec je pripravila niz predavanj Narodne skupnosti - okno v svet. V državnem zboru so govorili o slovenščini v Kanalski dolini, zbor Motiv je gostoval pri rojakih v Kanadi; novice iz Clevelanda, Buenos Airesa in Melbourna.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 11 05 - Dokumentiranje slovenskih ledinskih in hisnih imen na avstrijskem Koroskem
Projekt dokumentiranja slovenskih ledinskih in hišnih imen na avstrijskem Koroškem zbuja pozornost tudi na mednarodni ravni. V oddaji tudi o zaščiti manjšin na ravni EU, novice iz Clevelanda, o 62. Slovenskem dnevu v Buenos Airesu in 61. obletnici Našega doma San Justo.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 10 29
Izseljenski duhovniki iz Evrope so na svojem jesenskem srečanju govorili o novodobnem izseljevanju - več nam je povedal mons. Janez Pucelj; p. Vili Lovše je povedal, kako je med sobotnim letom v Avstraliji doživel tamkajšnje rojake, ustavili smo se pri Drabosnjakovem domu v Kostanjah na avstrijskem Koroškem, ki praznuje 15-letnico.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 10 22
Zbor Slovenski cvet iz Porurja v Nemčiji poje že 40 let. V oddaji ste lahko slišali reportažo s praznovanja, poleg tega pa še novice iz Clevelanda in zamejstva.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 10 15
Slišali ste o obletnici zveze slovenskih mater in žena v Argentini, Primorskih kulturnih dnevih na Koroškem, novice iz Clevelanda ter povabilo na 57. Slovenski dan v Belgiji.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 10 08
V Slomškovem domu v Buenos Airesu so ob obletnici pripravili razstavo ramoških umetnikov, ena od njih Helena Klemenc v teh dneh razstavlja v Ljubljani - povabili smo jo v naši studio. Tone Ovsenik nam je povedal, kaj je novega v Clevelandu, Lenart Rihar, voditelj Rafaelove družbe, pa o novi knjigi in razstavi Rojstvo novih domovin.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 10 01
Rojaki iz Queenslanda in drugih delov Avstralije so poromali k slovenski kapelici v Marijini dolini. September je bil zelo pester pri naših rojakih v Clevelandu, v Buenos Airesu se je Slovenija predstavila na Expo Colectividades, v Mendozi je bil koncert Slovenskega pevskega zbora, druge novice, vabila in obvestila
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 09 24
Tokratna oddaja bila krajša (le 30 minut) zaradi prenosa slovesnosti Slomškove nedelje iz Maribora. V njej smo objavili pogovor, v katerem ste lahko slišali, v kako težkih razmerah so se znašli Slovenci v Venezueli in kaj pričakujejo od države Slovenije.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 09 17
O težavah s poukom slovenščine v Kanalski dolini, o Kulturnem tednu na avstrijskem Koroškem, blagoslovitvi dvojezičnega obeležja na slovenski cerkvi na Dobraču, slovenski slikar iz ZDA Miro Zupančič je prejel priznanje USZS.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 09 10
V ZDA so potekali Baragovi dnevi, ki so se jih udeležili tudi naši rojaki iz Hamiltona. V Tinjah so se poslovili od veleposlanika na Dunaju Andreja Rahtena. Na Gornjem Seniku je bila slovesnost, na kateri so se spomnili Alojzija Kozarja in Janoša Küharja.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 09 03
Rojaki na vzhodu Francije so se ob velikem šmarnu tradicionalno zbrali ob Mariji Pomagaj. Tam, pri Mariji Pomagaj na Brezjah, pa so se spomnili Vestfalskih Slovencev. Rojaki v San Martinu v Buenos Airesu so imeli žegnanje. V veljavi sta nagradna razpisa Slovenske kulturne akcije ter Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Na voljo tudi štipendije za rojake iz zamejstva in sveta.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 08 27 - Rojaki v Argentini
V oddaji ste med drugim slišali, kaj se je v tem poletju novega in zanimivega zgodilo pri rojakih v Argentini: o dvojnem mašniškem jubileju, obletnici v Mendozi ter dveh mladinskih srečanjih. Predvajali smo, kaj so na III. Konferenci slovenskih mladih raziskovalcev in študentov iz sveta in Slovenije, v organizaciji Svetovnega slovenskega kongresa, na okrogli mizi o mreženju povedali Aljaž Gaber, Dejan Valentinčič in Urška Velikonja.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 08 20
V oddaji smo se podali v Cleveland, Hamilton in sosednje pokrajine, med drugim v dolino Ziljo na avstrijsko Koroško. Slišali smo tudi, da je Arhiv Republike Slovenije prejel del raziskovalne dediščine dr. Edija Gobca iz Clevelanda v ZDA.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 08 13
Preteklo nedeljo je na Svetih Višarjah potekalo Romanje treh Slovenij. V oddaji ste slišali posnetek predavanja Andreja Finka in pridige nadškofa Stanislava Zoreta ter pogovor o Višarskih dnevih mladih.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 08 06
Slovenska kulturna akcija v Argentini deluje že od leta 1954, z letošnjim letom jo vodi nov odbor. Pogovarjali smo se s predsednikom Damijanom Ahlinom. Novice iz Melbourna, vabilo Rafaelove družbe in spomini Jožeta Planinška na obisk rojakov v Kanadi.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 07 30
Na štiritedenskem obisku v Sloveniji so bili maturantje iz Argentine. Njihovim vtisom obiska krajev, kjer izvirajo njihove korenine, prisluhnite v oddaji.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 07 23
V oddaji ste slišali posnetke okrogle mize Spoznal sem Slovence po svetu, ki jo je Izseljensko društvo Slovenija v svetu pripravilo ob 25-letnici delovanja. Gostje so bili: Boštjan Kocmur, Jože Kopeinig, Ivo Jevnikar, Zvone Podvinski, Franc Pukšič, Alenka Jeraj, Mojca Kucler Dolinar, moderatorka pa Tanja Dominko.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 07 16
Predstavili smo razgiban in pester utrip med rojaki v Clevelandu in Hamiltonu ter dodali nekaj posnetkov s srečanja Dobrodošli doma.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 07 09
V tem tednu sta potekali tretja konferenca slovenskih mladih raziskovalcev in študentov iz sveta in Slovenije in 17. Vseslovensko srečanje v državnem zboru. Slišali ste še o praznovanju nedelje Slovencev po svetu na Brezjah, novice iz Frankfurta in pogovor z urednico nove Svobodne Slovenije iz Argentine, Marjano Poznič.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 07 02
O praznovanju dneva državnosti pri rojakih v Clevelandu in Buenos Airesu ter utrip 24. Tabora Slovencev po svetu, med drugim posnetek pridige ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta o pomenu spoštovanja narodnih korenin, ohranjanja jezika in čutenja do slovenstva.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 06 25
O začetku romarske sezone na Svetih Višarjah ter novice iz Clevelanda. Oddaja je bila precej krajša zaradi prenosa slovesnosti s Svete Gore.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 06 18
V Buenos Airesu so pripravili tradicionalno Spominsko proslavo, spomnili smo se pokojnega izumitelja dr. Franceta Rodeta, slišali pogovor s p. Marijanom Čudnom, ki je bil na obisku rojakih v Avstraliji, predstavili natečaj SSK za izvirno izražanje mladih slovenskih rojakov iz zamejstva in sveta.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 06 11
Rojaki s Švedske so ob binkoštnem prazniku poromali v Vadsteno in obeležili 55-letnico Slovenske katoliške misije. V oddaji tudi o binkoštnem srečanju rojakov v Essnu, novice iz Frankfurta in Clevelanda ter povabilo na praznovanje 25-letnice Izseljenskega društva Slovenija v svetu.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 06 04
Pogovor z Juretom Komarjem, ki ostala predsednik Zedinjene Slovenije, krovne organizacije Slovencev v Argentini, spremembe pri Slovenski kulturni akciji. Pogledali smo k rojakom v sosednjih državah in čez lužo, tudi o izjavi Baragove zveze iz ZDA v zvezi z vračanjem Baragovega semenišča v Ljubljani.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 05 28
O praznovanju 60-letnice Slovenske gimnazije v Celovcu, zanimivem glasbenem obisku v Franciji in veselju švedskih rojakov nad svojim kardinalom ter o zborniku Etnološka zbirka Kostanje – kraj spomina in učenja.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 05 21
Zamejci vabljeni na 6. državno tekmovanje v malem nogometu, rojaki iz Stutgarta meseca maj začeli s tradicionalnem srečanjem na Michaelsbertu, v Melbournu počastiti mamice in stare mame ob materinskem dnevu, v Clevelandu se pripravljajo na torkovo praznovanje večera slovenskih krščanskih izročil.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 05 14
Minister Žmavc je v podelil priznanja nagrajencem natečaja za diplomska, magistrska in doktorska dela o Slovencih v zamejstvu in izseljenstvu. Slišali ste še vabilo na 20. Slovenske šmarnice pri Gospe Sveti in novice iz Clevelanda.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 05 07
O tradicionalnem prvomajskem romanju francoskih rojakov v Habsterdick. Ozrli se bomo tudi v Cleveland in k rojakom na avstrijsko Koroško. Na 15. Koroških kulturnih dnevih v Ljubljani so predstavili tudi knjigi o misijonarju Baragi ter živi narečni besednjak slovenskega govora v zgornjem Rožu.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 04 30
Letos je nagrado Nadje Maganja prejela pisateljica Berta Golob. Slišali ste še posnetek drugega dela koncerta Koroška poje 2017, med drugim tudi krstno izvedbo skladbe To bo moja pesem pela.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 04 23
Velikonočni utrip med rojaki po svetu, 2. del: Sydney v Avstraliji, Lemont pri Čikagu v ZDA, Montreal v Kanadi, Freyming-Merlebach v Franciji, Naš dom v San Justu v Buenos Airesu v Argentini in Cleveland v ZDA.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 04 16
Velikonočni utrip med rojaki po svetu: Melbourne v Avstraliji, Buenos Aires v Argentini, Cleveland v ZDA, Göteborg na Švedsem, Bruselj in Eisden v Belgiji ter Hamilton v Kanadi.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 04 09
O Kapelskem pasijonu, ki je rešen pred pozabo, o Gala večeru, ki ga je Slovensko-ameriška znanstvena fundacija pripravila v Clevelandu ter o zlatem jubileju zbora slovenske katoliške misije v Münchnu v Nemčiji.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 03 26 - ponetek Koroska poje
Izseljenski duhovnik iz Evrope so bili na pastoralni konferenci v Sloveniji. Nekaj zaključkov srečanja ste slišali v oddaji, v njej smo predvajali tudi prvi del pevskega srečanja Koroška poje 2017.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 03 19
Utrinki in zvočni posnetki s pevskega srečanja Koroška poje 2017, v Špetru odprli prostore obnovljene dvojezične šole, novice iz Clevelanda, vabila.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 03 12
Slišali ste vtise z gostovanja duhovniškega okteta Oremus med rojaki v Avstraliji, utrinke postnega časa v Clevelandu in kako so pred postnim časom v Frankfurtu pustovali ter novice iz sosednjih držav.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 03 05
Aktualno dogajanje v Hamiltonu v Kanadi in Clevelandu v ZDA, novice iz sosednjih držav ter zborovska pesem z avstrijske Koroške se bodo prepletali v tokratni oddaji.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 02 26
Ta teden je bilo v Ljubljani kar nekaj pogovorov glede nove deželne ustave avstrijske Koroške, na Viču so predstavili knjigo rojaka iz Clevelanda Pavleta Borštnika, slišali boste o obisku nadškofa Zoreta pri rojakih v Milanu ter novice iz Melbourna in Clevelanda
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 02 19
O aktualnem dogajanju na avstrijskem Koroškem, tudi o praznovanju slovenskega kulturnega praznika, ki je bilo združeno z jubilejem Slovenske gimnazije in načrtih Krščanske kulturne zveze, poročilo iz Clevelanda ter vabilo na večer s porabskimi Slovenci v Ljubljani.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 02 12
O akciji Mohorjeve družbe Celovec in Urada zveznega kanclerja Podarimo knjige, o praznovanju slovenskega kulturnega praznika v Frankfurtu, Clevelandu in Tinjah na avstrijskem Koroškem.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 02 05
Med rojaki po svetu delujejo sobotne slovenske šole. Učiteljice iz Argentine, Brazilije, Avstralije in ZDA so bile na seminarju v Sloveniji. Koga in kako poučujejo ter zakaj, ste slišali v oddaji.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 01 29 - podelitev Tischlerjeve nagrade Jozetu Wakounigu
Posnetki s podelitve 38. Tischlerjeve nagrade, ki jo je prejel prof. Jože Wakounig, še pred slovesno podelitvijo Tischlerjeve nagrade je mag. Krištof spregovoril o letošnjem govorniškem natečaju in predstavil zmagovalca, to je Val Vovk Petrovski, dijak 6.b razreda Zvezne gimnazije za Slovence v Celovcu, ki je spregovoril o temi: „Koliko šteje moj glas na volitvah“. Nagrajenec je govor tudi prebral.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 01 22
Muzejsko društvo Škofja Loka, Svetovni slovenski kongres in Narodna in univerzitetna knjižnica NUK so v sredo, 18. januarja 2017, v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa v Ljubljani pripravili večer, posvečen literarnemu kritiku, prevajalcu, pesniku in uredniku, loškemu rojaku dr. Tinetu Debeljaku.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 01 15
O 54. Dnevu emigranta, kjer so se beneški Slovenci zahvalili Zdravku Likarju, v Špetru se veselijo obnovljenih in novih prostorov dvojezične šole, o prejemniku nagrade Dušana Černeta, novice iz Clevelanda in posnetek z novoletnega srečanja v Tinjah, Marija Gruškovnjak je razmišljala o dr. Vinku Zwittru.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 01 08
Spomnili smo se dr. Petra Venclja in dr. Katice Cukjati, slišali o božiču v Našem domu San Justo in v Clevelandu, o verskem in kulturnem življenju rojakov v Kanadi, z avstrijske Koroške pa o Kmečkem koledarju in prejemniku letošnje Tischlerjeve nagrade.
     o
PredvajajPrenesi k sebi Mobilne napravesl 2017 01 01
Praznovanje božiča po svetu, 2. del (Lemont, Montreal, Melbourne, Švedska in Belgija ter novice iz Argentine)
     o
Izberi:  Vse | NobenIzbrano: Predvajaj